Εύκολες συνταγές

Συνταγή Bazlama – Πώς να φτιάξετε Bazlama στο σπίτι; – Προετοιμασία για το Ραμαζάνι

Συνταγή μπαζλαμά – Πώς να φτιάξετε μπαζλαμά στο σπίτι; – Προετοιμασία για το Ραμαζάνι

Σχετικά με τη συνταγή

Το μπαζλαμά είναι ένα παραδοσιακό τουρκικό πλατό ψωμί που είναι δημοφιλές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Είναι ένα μαλακό, αφράτο ψωμί με ελαφρώς μαστιχωτή υφή και νόστιμη γεύση. Αυτή η συνταγή θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία παρασκευής bazlama στο σπίτι, επιτρέποντάς σας να απολαύσετε αυτό το υπέροχο ψωμί όποτε θέλετε. Ιδανικό για suhoor ή iftar, το bazlama μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του ή να το σερβίρετε με διάφορα συνοδευτικά.

Συστατικά

Για να φτιάξετε bazlama, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα συστατικά:

<πίνακας>

Συστατικά
Ποσότητα

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γραμμάρια

Μαγιά
10 γραμμάρια

Αλάτι
10 γραμμάρια

Ζάχαρη
10 γραμμάρια

Ελαιόλαδο
50 χιλιοστόλιτρα

Νερό
300 χιλιοστόλιτρα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για να προετοιμάσετε το bazlama, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα εργαλεία και συστατικά:

  • Μπολ ανάμειξης
  • Μεζούρες και κουτάλια
  • Ζυγαριά κουζίνας
  • Χτυπήστε με σύρμα ή πιρούνι
  • Καθαρίστε πετσέτα κουζίνας ή πλαστική μεμβράνη
  • Κλάστης
  • Αντικολλητικό τηγάνι ή τηγάνι
  • Σπάτουλα

Τώρα που τα έχουμε όλα έτοιμα, ας προχωρήσουμε στην προετοιμασία του μπαζλαμά.

Προετοιμασία

1. Ενεργοποιήστε τη μαγιά

Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό. Αφήστε το να καθίσει για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

2. Ετοιμάζουμε τη ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Δημιουργήστε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε μέσα το μείγμα της ενεργοποιημένης μαγιάς και το ελαιόλαδο. Ανακατέψτε τα πάντα μαζί με ένα σύρμα ή πιρούνι μέχρι να σχηματιστεί μια τραγανή ζύμη.

3. Ζυμώνουμε τη ζύμη

Μεταφέρετε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνετε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνει λεία και ελαστική. Εάν η ζύμη σας κολλάει, μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμα.

4. Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει

Τοποθετήστε τη ζύμη ξανά στον κάδο του μίξερ και καλύψτε την με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ή πλαστική μεμβράνη. Αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

5. Χωρίζουμε και πλάθουμε τη ζύμη

Χτυπήστε την φουσκωμένη ζύμη για να απελευθερώσετε τυχόν φυσαλίδες αέρα. Το μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και το χωρίζουμε σε μικρότερες μερίδες. Πλάθετε κάθε μερίδα σε μπάλα και ισιώστε τα με τα χέρια σας.

6. Μαγειρέψτε το Bazlama

Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Παίρνετε ένα πεπλατυσμένο κομμάτι ζύμης και το ανοίγετε σε στρογγυλό σχήμα με έναν πλάστη, πάχους περίπου 0,5 εκατοστών. Τοποθετούμε τη ζύμη που έχουμε ανοίξει σε ένα προθερμασμένο τηγάνι και μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να εμφανιστούν χρυσοκάστανες κηλίδες. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για τις υπόλοιπες μερίδες ζύμης.

7. Σερβίρετε και απολαύστε

Μόλις ψηθεί, μεταφέρετε τα μπαζλάμα σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και σκεπάστε την για να διατηρηθούν ζεστά και μαλακά. Σερβίρετε το bazlama όσο είναι ακόμα ζεστό για την καλύτερη εμπειρία. Συνδυάζεται καλά με διάφορα αλείμματα, ντιπ ή μπορείτε να το απολαύσετε μόνο του.

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας για την παρασκευή του bazlama είναι περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που χρειάζεται για να ενεργοποιήσετε τη μαγιά, να ζυμώσετε τη ζύμη, να την αφήσετε να φουσκώσει, να διαμορφώσετε τις μερίδες της ζύμης και να μαγειρέψετε το μπαζλάμα.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Αν ακολουθείτε μια vegan διατροφή, μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε αυτήν τη συνταγή. Απλώς αντικαταστήστε το μέλι στο βήμα ενεργοποίησης της μαγιάς με ίση ποσότητα ζάχαρης ή σιρόπι σφενδάμου. Όλα τα άλλα συστατικά παραμένουν ίδια.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Βεβαιωθείτε ότι η μαγιά σας είναι φρέσκια και ενεργή για την καλύτερη άνοδο.
– Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
– Αφήνοντας τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος βοηθάει στην ενεργοποίηση της μαγιάς και επιτρέπει στη ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
– Όταν διαμορφώνετε τις μερίδες της ζύμης, φροντίστε να είναι ομοιόμορφα ισοπεδωμένες για σταθερό μαγείρεμα.
– Το μαγείρεμα του bazlama απαιτεί μέτρια φωτιά για να εξασφαλιστεί ότι το ψωμί ψηθεί χωρίς καύση. Προσαρμόστε τη φωτιά όπως χρειάζεται κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
– Προσέχετε προσεκτικά το bazlama ενώ μαγειρεύετε, αναποδογυρίζοντάς το όταν εμφανιστούν χρυσοκαφέ κηλίδες στη μία πλευρά.

Τώρα που έχετε όλες τις συμβουλές και τα κόλπα, ήρθε η ώρα να απολαύσετε τον σπιτικό σας μπαζλαμά!

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

Ακολουθούν οι κατά προσέγγιση διατροφικές πληροφορίες για μία μερίδα (1 τεμάχιο) μπαζλάμα:

<πίνακας>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
200

Πρωτεΐνη
6 γραμμάρια

Υδατάνθρακες
40 γραμμάρια

Παχιά
3 γραμμάρια

Ίνα
2 γραμμάρια

Νάτριο
250 χιλιοστόγραμμα

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα συστατικά και το μέγεθος της μερίδας.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν σερβίρετε bazlama, μπορείτε να είστε δημιουργικοί με την παρουσίαση και να την συνδυάσετε με διάφορες πλευρικές εναλλακτικές. Ακολουθούν μερικές ιδέες:

  • Σερβίρετε τον μπαζλαμά με άλειμμα κρεμώδους χούμους, τζατζίκι ή μπαμπά γκανούς για ένα υπέροχο ορεκτικό.
  • Χρησιμοποιήστε το bazlama ως περιτύλιγμα και γεμίστε το με ψητά λαχανικά, φαλάφελ ή την αγαπημένη σας πρωτεΐνη για ένα χορταστικό γεύμα.
  • Τον φρυγανισμένο μπαζλάμα μπορείτε να τον απολαύσετε με βούτυρο και μέλι ή με μαρμελάδα που προτιμάτε για ένα γλυκό πρωινό.
  • Συνδυάστε το bazlama με μια δροσερή σαλάτα, όπως ταμπουλέ ή φάττους, για ένα πλούσιο γεύμα.

Νιώστε ελεύθεροι να πειραματιστείτε και να βρείτε τους αγαπημένους σας συνδυασμούς για να συμπληρώσετε τη νοστιμιά του bazlama.

Συνθήκες αποθήκευσης

Για να διατηρήσετε το bazlama σας φρέσκο, αποθηκεύστε το σε αεροστεγές δοχείο ή επανασφραγιζόμενη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου. Καταναλώνεται καλύτερα μέσα σε 2-3 ημέρες. Εάν σκοπεύετε να το αποθηκεύσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε να καταψύξετε το bazlama ξεχωριστά τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη ή τοποθετημένο σε σακούλες κατάψυξης. Όταν είστε έτοιμοι να το φάτε, ξεπαγώστε το bazlama σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστάνετε το απαλά σε τοστιέρα ή φούρνο.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο bazlama προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία:

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: Παρέχει υδατάνθρακες για ενέργεια και περιέχει ορισμένα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο και βιταμίνες Β.
  • Μαγιά: Περιέχει βιταμίνες Β και υποστηρίζει την υγεία του εντέρου λόγω των προβιοτικών ιδιοτήτων της.
  • Ελαιόλαδο: Πηγή υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.
  • Νερό: Απαραίτητο για ενυδάτωση και γενική ευεξία.
  • Αλάτι: Προσφέρει γεύση και απαραίτητους ηλεκτρολύτες για τη σωστή λειτουργία του σώματος.

Ενώ το bazlama είναι μια νόστιμη απόλαυση, είναι σημαντικό να το απολαμβάνετε ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και μέτριας ποσότητας μερίδων.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε να φτιάχνετε και να τρώτε μπαζλαμά, μπορεί να σας αρέσουν και αυτές οι παρόμοιες συνταγές:

  • Τουρκικό ψωμί Pide: Ένα παραδοσιακό τούρκικο ψωμί με μαστιχωτή κρούστα και μαλακό εσωτερικό, που συχνά καλύπτεται με διάφορες επικαλύψεις όπως τυρί ή κιμά.
  • Ψωμί Naan: Ένα δημοφιλές ινδικό flatbread που συνήθως μαγειρεύεται σε φούρνο tandoor και ταιριάζει πολύ με κάρυ ή ντιπ.
  • Ψωμί Focaccia: Ένα ιταλικό ψωμί γνωστό για την απαλή υφή του και τις γευστικές επικαλύψεις όπως δεντρολίβανο και ελαιόλαδο.

Αυτές οι συνταγές προσφέρουν διαφορετικές γεύσεις και υφές, επιτρέποντάς σας να εξερευνήσετε και να επεκτείνετε το γαστρονομικό σας ρεπερτόριο.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή bazlama αντλεί έμπνευση από την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της τουρκικής κουζίνας. Μερικοί διάσημοι Τούρκοι σεφ και μάγειρες που έχουν εμπνεύσει αυτήν τη συνταγή περιλαμβάνουν:

  • Nusret Gökçe, ευρέως γνωστός ως Salt Bae, ο οποίος έχει φέρει την παγκόσμια προσοχή στην τουρκική κουζίνα με το μοναδικό στυλ μαγειρικής και την παρουσίασή του.
  • Şeflerin Şefi (“Σεφ των σεφ”) Burak Özdemir, γνωστός για τα διασκεδαστικά βίντεο και τις δημιουργικές συνταγές του που παρουσιάζουν την ποικιλία των τουρκικών πιάτων.

Το πάθος τους για το φαγητό και η αφοσίωσή τους στην τέχνη τους έχουν επηρεάσει πολλούς οικιακούς μάγειρες και σεφ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας αυτής της νόστιμης συνταγής bazlama.

Τώρα, ήρθε η ώρα να φορέσετε το καπέλο του σεφ σας και να απολαύσετε

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button